Material & Skötsel

Vår passion för produktens hantverk sträcker sig över hela vårt sortiment. Oavsett vilken produkt du väljer så är vårt mål att sprida och förstärka kärleken till hantverket. Här vill vi ge dig inspiration och tips om hur du på bästa sätt kan ta hand och bevara din produkt.


ZAMOZAS produkter tillverkas av läder från nötkreatur, med tiden åldras lädret med elegans och ett naturligt slitage som ger produkten ett genuint utseende. I och med att läder är ett naturligt material kan det förekomma olikheter i lädret. Repor och märken kan hittas i lädret från den naturliga tillverkningsprocessen.


Faktorer som fukt, solljus och vardaglig användning innebär att lädret kommer få ett naturlig vackert slitage om du tar hand om det på rätt sätt. Utsätts lädret av t.ex. soljus kommer lädrets färg att påverkas och får då en ljusare nyans.


I miljöer där luften är varm eller torra miljöer finns det risk för att lädret kan torka ut. Om produkten har blivit utsatt för väta ska produkten torkas i normal rumstemperatur. Det är inte fördelaktigt för produkten om den torkas i närheten av en extern värmekälla. Om lädret blivit smutsigt, torka av det med en lätt fuktad svamp och lite mild tvål om det behövs. Torka försiktigt och gnugga inte för hårt.


För att förhindra att lädret blir torrt och spricker så är det gynnsamt att smörja in lädret för att öka lädrets motståndskraft och skydd mot väta. Bäst effekt blir det med läderfett eller läderbalsam. Smörj in lädret med och torka av överflödigt fett/balsam med en ren bomullstrasa. Effekten av impregneringen är att produkten får en något mörkare färg. Det blir mer tydligt på en produkt som är tillverkad av en ljus nyans läder.


För att vara säker på vilken nyans lädret erhåller är det bra att först prova på en mindre och icke synlig yta. Lädret mjuknar även något av infettning, vilket kan ge en något förändrad känsla i produkten. Fråga hos en skomakare om du är osäker och använd produkter som är speciellt framtagna för läderbehandling.